sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Joulua odotellessa

kuva: Tuure Niemi

Syksy riensi ohi yhtäkkiä. Lehdet eivät ehtineet olla kauaakaan keltaisina kun olivat jo poissa, ja kunnon lumetkin satoivat yhdessä yössä. Kun katon tietokoneen ruudun taakse ikkunaan, siellä näkyy mustaa ja valkeata, satumainen talvimaa. Ulkona lumihiutaleet leijailevat kasvoille. Telkkarista tuli "Napapiirin pikajuna"

Lumen mukana tulee perinteisesti joulun odotus. Joulu- ja piparkakkusuklaat, joulutortut, mausteteet. Glögi on jo kahviloiden tarjonnassa. Tiimari täyttyy pikkuhiljaa kaikenlaisesta joulukrääsästä, ja stokkahan hankki joulukoristeensa jo muutama viikko sitten. Joulukalenteritkin ovat myynnissä. Joka vuosi joulu hiipii ostoskeskuksiin ja julkisille paikoille, kuiskien "osta, osta, osta".
Tunnen ainakin kaksi ihmistä, jotka vihaavat joulua. Yleinen perustelu, miksi joulu ei miellytä, on se, ettei halua juhlia Jeesuksen syntymää tai se, että joulu on vain kaupallinen buumi. Itselleni joulu merkitsee sitä että voi katsoa Samu-sirkan joulutervehdyksen pikkusiskoni kanssa, syödä paljon, saada lahjoja ja aamulla löhöillä upouudessa pyjamassani.

Joulu on uskonnollisille ihmisille tärkeä juhla, ja epäuskonnollisille vain perinne. Nykyään yhteiskunnasta yritetään poistaa epäkohtia, mutta valitettavasti samalla perinteetkin jäävät taakse. Joulu on minulle perinne, josta on ihanaa pitää kiinni.

Joulun tunnelmissa, Daria

Ei kommentteja: