keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Siis kuka rakasti ja ketä?

Woody Allen ei ole tyytyväinen yhteenkään elokuvaansa. Kaikesta huolimatta kuuluisalta ohjaaja-käsikirjoittajalta ilmestyy filmi per vuosi. Allenin uusin tuotos, You Will Meet A Tall Dark Stranger, pyörii parhaillaan elokuvateattereissa.
Vicky Christina Barcelonan ja Match Pointin jälkihuuruissa kävin katsastamassa uutuuden lauantaina. Puolentoista tunnin pätkää pyörittivät Anthony Hopkinsin ja Naomi Wattsin veroiset nimet. Siksi kai Allenin herkulliset ja oikukkaat henkilöhahmot eivät tylsistyttäneet katsojaa tälläkään kertaa.

Tiivistän tarinan sanomalla, että jokainen rakasti jotain, joka rakasti jotain toista, ja se toinen jota rakastettiin, ei halunnut kuin kaveruutta. ”Elämä on yhtä sekasotkua, joka ei lopulta merkitse mitään”, oli elokuvan lakoninen aforismi. Tuosta hamsterinpyörästä huolimatta muutaman ihmisen lottorivi täsmäsi, ja vierelle löytyi hetkellinen kumppani.

Mikä oikein on Woody Allenin viehätys? Hieman totuttua nokkelampi ihmissuhdedraama? Itse olen viehättynyt Allenista, koska hän osaa ovelasti hallita katsojaa.

Monimutkaisissa elämäntilanteissa olevien monimutkaisten ihmisten monimutkaisia sotkuja katsellessa ei tule vilkuiltua kelloa tai surkuteltua karkkien loppumista. Allen ei tarjoa suuria oivalluksia tai taputuksia olkapäälle. Hän tarjoaa estotonta tirkistelyä kuvitteellisten ihmisten elämään, joissa neuroottinen prinssi tuskin suutelee prinsessaa.

”Jos ahdistaa, niin kannattaa katsoa Woody Allenin leffa. Niitä hahmoja ahdistaa aina kymmenen kertaa enemmän”, äitini tokaisi kerran.

Kanerva Viitanen

Ei kommentteja: